Persona Non Grata – primul lung-metraj al Lisei Jespersen

Primul lung-metraj al danezei Lisa Jespersen, Persona Non Grata al carui premiera mondiala a avut loc in cadrul Festivalului International de Film Goteborg este o comedie dramatica cu privire la relatiile familiale inconfortabile. Cinematografia daneza este cunoscuta pentru acest tip de filme insa Jespersen alege o abordare mai lejera. Eroina, pe care am mai vazut-o in Christian IV si Truth About Men revine in Copenhaga in orasul sau natal Jutland, cu ocazia casatoriei fratelui sau Jannik.
Din momentul in care mama sa vine sa o astepte la gara observam ca atmosfera este destul de tensionata din cauza unor resentimente mai vechi si deoarece Irina s-a indepartat de satul natal nu doar din punct de vedere fizic ci si din punct de vedere spiritual. Mama sa se plange de faptul ca un necunoscut a intrat prin efractie in floraria sa si ca a furat bani si ca Irina se opune in totalitate dorintei mamei sale de a-l trimite pe hot dupa gratii argumentand faptul ca incarcerand tinerii nu este un lucru deloc bun pentru societate.
Odata ajunse la ferma familiei, Irina este socata sa afle ca Jannik, fratele sau, s-a casatorit cu Catrine, o tanara care l-a persecutat in permanenta in timpul scolii. Niciunul nu a uitat acest lucru, chiar daca Catrine sustine ca a uitat de toate aceste probleme. Catrine, care in prezent este o femeie impozanta si autoritara, este mama unei fetite si vrea sa domine totul, incepand cu pregatiririle de nunta. Mama Irinei este extrem de apropiata de viitoarea sa nora. Ba mai mult, i-a oferit inelul bunicii sale, inelul care trebuia sa ii revina Irinei. Irina nu a fost de ani de zile in casa familiei si toti observa cat de tare s-a schimbat: a devenit vegetariana intr-o familie de crescatori de vite si oi si are o relatie cu un scriitor hipster pe nume Benjamin.
Cu mesajul sau asupra tolerantei, Persona Non Grata este o drama familiala daneza inconfortabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *