Mater (2020)

Plecata sa isi faca un rost in Germania, Jasna revine in Croatia pentru a-si vizita mama, pe Anka care rezista trecerii anilor, bolii si aspiratiilor apropiatilor. Insa Anka, neincrezatoare, incearca sa isi pastreze autoritatea si nu accepta prezenta nimanui.

Jasna si Anka

Relatia dintre mama si fiica ar putea fi una excelenta. Insa, ar putea fi si excrecabila. Atunci cand Jasna, in varsta de 40 de ani se prezinta la poarta unei case suspinand, ne dam seama de existenta unei probleme. Rapid, realizam ca problema este mama sa, Anka. Jasna a calatorit din Germania in satul dn Croatia in care locuieste mama sa.

Este casatorita si este mama a doi copii insa, de curand a aflat ca mama sa sufera de cancer. Insa, odata ajunsa in casa sa, este primita cu raceala de mama sa: nicio tandrete, reprosuri numeroase si mai apoi refuzul de a urma recomandarile medicului. Jasna ar trebui sa ramana doar cateva zile in satul natal insa, in momentul in care vede ca mama sa nu este deloc bine, este constienta de faptul ca sejurul sau se va prelungi.

Timpul trece si Jasna se afla tot in Croatia, departe de sotul si de copiii sai cu care comunica prin Skype. Jasna se va intalni cu un fost coleg de scoala caruia profesorii ii spuneau ca nu isi va gasi niciodata o sotie si care acum este tatal a sase copii.

Trebuie sa spunem ca Anka, in ciuda numeroaselor probleme de sanatate cu care s-a confruntat de-a lungul anilor s-a bagat mereu in alegerile pe care trebuia sa le faca fiica sa. Atunci cand Jasna a vrut sa urmeze Facultatea de Medicina si sa alature fratelui sau la Sarajevo aceasta a spus ca un barbat studiaza si ramane in familia sa in timp ce o femeie studiaza si pleaca cu sotul sau.

Primul lung-metraj al realizatorului croat Jure Pavlovic este o reusita frumoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *