De ce serialul The Queen’s Gambit te va hipnotiza pur și simplu?

Aceasta mini serie care evoca destinul unei geniale jucatoare de sah din America, in epoca Razboiului Rece este unul din cele mai populare seriale ale momentului.

Ideea de a sta sapte ore uitandu-te la un serial care iti prezinta o femeie pe cale sa joace sah nu prea te incanta. Nu-i asa? Si totusi, nu vei putea sa iti iei privirea de la telefon/tableta/laptop sau televizor. Un lucru incredibil pe care l-a reusit noul mini serial Netflix care s-a clasat numarul 1 la inceputul lunii noiembrie pe platforma.

Serialul este in intregime bazat pe povestea unei tinere foarte buna jucatoare de sah. Este cel care prezinta in doar 7 episoade destinul lui Beth Harmon, interpretata de Anna Taylor Joy, o orfana precoce, care isi descopera un talent stupefiant pentru sah.

Aici este vorba despre o opera de fictiune totala si nu despre un biopic, dupa cum ar fi tentati unii sa creada. In analele de sah americane nu se gaseste o Beth Harmon veritabila.

The Quenn’s Gambit este in schimb, adaptarea unei carti a lui Walter Trevis, publicata in anii ’80.

Forta primordiala a acestui serial consta in un “success story” formidabil si dramatic al eroinei. Cine este tatal sau? Cine este mama sa? Cum a devenit orfana? O multime de intrebari care isi gasesc incet-incet raspunsuri in numeroasele flash-back-uri din serial.

Vine apoi cautarea gloriei. Foarte repede sunt introduse doua aspecte. O binecuvantare mai intai- un talent innascut pentru sah. Invata jocul din intamplare dupa o duscutie cu unul din angajatii de la orfelinat. La fel ca si un calculator foarte performant analizeaza cu cea mai mare rapiditate diferite combinatii si mereu reuseste sa fie cu un pas in fata adversarilor. Dar, are si un blestem in spate- o atractie nesanatoasa pentru alcool sau pentru alte substante care pot provoca dependenta.

Serialul pune o multime de obstacole in fata lui Beth iar noi nu putem face altceva decat sa ii urmarim evolutia si sa vedem cum se va desurca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *