Barcelona, minunile lui Gaudi

Dacă ar fi să asociem opera lui Antoni Gaudi cu un singur oraș acela ar fi Barcelona fără îndoială. Orașul adăpostește numai puțin de 14 capodopere semnate de acest arhitect de geniu, emblematice pentru capitala catalană. Monumentele alese pentru a le prezenta în acest articol sunt toate înscrise în Patrimoniul mondial Unesco, făcând din Barcelona o veritabilă referință în materie de arhitectură.

Casa Vicens. Interiorul acestei case nu se poate vizita de turiști însă fațada sa somptuoasă merită cu prisosință să fie admirată. În plus, este vorba de prima operă arhitecturală a lui Gaudi. Influențat de stilul Art Nouveau (de unde obsesia lui Gaudi pentru motivele organice) arhitectul își exprimă aici stilul caracteristic în totalitate, monumental, aproape baroc, poetic și natural totodată.

Palatul Guell a fost construit între anii 1886-1888. Interiorul, la fel de surprinzător ca exteriorul, se prezintă drept un palat magnific, cu arhitectură superbă, coloane imense și o cupolă magnifică.

Parcul Guell reprezintă o tentativă de creație urbană în mijlocul naturii, asemenea parcurilor engelezești (denumirea sa inițială a fost Park Guell). Aici, Guell a eliminat liniile drepte însă nu a putut duce proiectul la bun sfârșit din cauza costurilor neprevăzute. În 1906, Francesc Berenguer, un amic de-al lui Gaudi a construit ceea ce se cunoaște azi sub numele de Casa Museu Gaudi, o casă-muzeu care adăpostește o mulțime de obiecte ce i-au aparținut arhitectului.

Casa Milla. Construită între anii 1906-1912, având drept scop acela de a-i servi drept locuință personală, Casa Milla este azi o referință în materie de arhitectură. Și-a primit numele de la culorile acoperișului său care își schimbă aspectul în funcție de lumină.

Sagrada Familia, simbolul Barcelonei. Sagrada Familia este principala atracție a orașului Bacelona. Lucrările la catedrală nu au fost încă finalizate ceea ce oferă vizitatorilor posibilitatea de a vedea o mulțime de lucruri noi. Simbol al orașului, catedrala reprezintă ultila lucrare a lui Gaudi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?